+31-6.14.67.68.34 | +33-6.51.42.49.25 info@strohuisje.nl
les trois petits cochons

Natuur

De Ariège is het op een na dunst bevolkte departement van Frankrijk. Tel daar de Pyreneeën, de bijzondere bloemen en de aanwezige dieren bij op en je komt hier als natuurliefhebber zeker aan je trekken.

De Pyreneeën

Een schitterend stukje ongerept natuurschoon met adembenemende panorama’s: de Zuid-Franse Pyreneeën. Ideaal voor wandelliefhebbers van makkelijke wandelingen of moeilijke alpiene tochten. Het is een beschermd natuurgebied met kristalheldere bergmeertjes, bijzondere bloemen en oneindige vergezichten. Hier lijkt de tijd stil te hebben gestaan. Bijvoorbeeld tijdens de transhumance van schapen, koeien en paarden: het moment waarop het vee de bergen in wordt gebracht na de wintermaanden (begin juni).

Flora

Omdat het hier zo ongerept is, vind je hier nog diverse bijzondere bloemen en planten. In de maand mei komen hier diverse bijzondere wilde orchideeën voor (zoals vliegenorchis, brede tongorchis, witte bosvogeltje en hommelorchis). In totaal kun je hier 63 soorten vinden, waarvan zeker 20 zeer zeldzaam. In het najaar kun je hier naar eetbare paddenstoelen zoeken zoals pied de mouton, trompette du mort, cêpes en cantharel.

Aanrader! Atlas des Orchidées d’Ariège van Lucien Guerby en Benoît Holliger, uitgave van de Association des Naturalistes d’Ariège.

Fauna

Hier zie je heel veel roofvogels. In de Pyreneeën vind je bijvoorbeeld een tawny gier, lammergier en de steenarend. Luister ’s avonds naar de ‘oehoe’ geluiden van onze plaatselijke uil, kijk naar de capriolen van de zwaluw of geniet van het verbluffende gezang van de nachtegaal. Maar ook wild kun je hier veel vinden: das, vos, ree en zwijn. Een otterfamilie heeft haar intrek genomen in een watertje vlakbij. Eind twintigste eeuw zijn er bruine beren uitgezet in de Pyreneeën. In 2014 werden er 29 beren geteld voornamelijk in de Pyreneeën van de Ariège..

Wandelpaden

Buiten de historische bezienswaardigheden is de Ariège een wandelgebied bij uitstek met vele honderden kilometers wandelpaden, gemarkeerd en ongemarkeerd, hoog en laag, makkelijk en moeilijk. Erg bekend zijn natuurlijk de GR07 en de GR10 (van de Middellandse Zee naar de Atlantische Oceaan dwars door de Pyrénées Ariègoises)

heb je een vraag?

Neem contact met ons op