Cultuur

 

Middeleeuwse dorpjes, festivals, kastelen, grotten en kanalen.. Deze regio biedt voldoende verstrooiing voor de cultuurliefhebber.

KATHARENLAND
Je bevindt je hier in het hart van het Katharenland. Hier bouwden de katharen (11 – 13e eeuw) hun burchten op de toppen van heuvels om uit handen van de katholieken te blijven. Het is een groene, vruchtbare (wijn)streek, waar het verleden nog steeds goed zichtbaar is. Ontdek de geschiedenis van de Katharen, onder meer van het laatste katharenbolwerk de Montségur (1059 meter) wat je kunt zien liggen vanuit de vakantiewoning. Andere belangrijke plaatsen zijn bijvoorbeeld Carcassonne, Foix, en Peyrepertuse.

Tip! Aanrader om te lezen als je hier naartoe gaat zijn de boeken van Kate Mosse (Het verloren Labyrint, De vergeten tombe, Citadel en Tijden van Vuur)

Chateau de Montsegur

 

KASTELEN
De oude adelen wisten wel wat mooi was: het uitzicht is hier zo adembenemend dat het barst van de kastelen, waarvan een deel open voor bezoekers (of minstens een keer per jaar opgesteld voor bezoekers). In de directe omgeving vind je chateau Queille, Camon, Chalabre, Lagarde en Rochefixade. Iets verder, maar zeker de moeite waard, liggen de kastelen van Foix, Usson en Miglos. Geen kasteel, maar wel bijzonder is de kerk van Vals, een kerk die in een grot is gebouwd en gedeeltelijk uit de rost gehouwen werd.

De vesting van Carcassonne

MIDDELEEUWSE STADJES
In de omgeving bevinden zich diverse middeleeuwse stadjes waar de tijd lijkt te hebben stilgestaan. Op een kwartier rijden ligt Mirepoix, een middeleeuwse bastide met vakwerkhuisjes, waarvan het centrum sinds het begin van de 14e eeuw bijna onveranderd is gebleven. Het stadje herbergt op maandagen een ochtendmarkt waar je lokale producten rechtstreeks bij de producent kunt kopen (en vaak ook proeven). In Mirepoix vind je ook supermarkten, cadeauwinkels, apotheken, kiosken, bars en vele restaurants. De stad biedt onderdak aan een aantal festivals en evenementen, zoals het internationale Marionetten festival (MiMA). Naast Mirepoix zijn ook Carcassonne (Cité, geplaatst op de werelderfgoedlijst van de UNESCO als grootste ommuurde vesting in Europa), Foix en St. Gironne.

Mirepoix

 

GROTTEN
In het hart van het massief van Le Plantaurel ligt de grot van Mas d’Azil, uitgehold door de rivier Arize. Het is de enige grot in Europa waar je met de auto door kunt rijden. Een rondleiding door de zalen en galerijen op de rechteroever vertelt heel wat over de oertijd en de geschiedenis van deze plaats. Helemaal in combinatie met het Prehistorisch museum, gelegen op 1 kilometer in het dorp Le Mas-d’Azil. In de grot van Niaux, op 7 kilometer van Tarascon-sur-Ariège, tref je de bijzondere muurschilderingen van ongeveer 14.000 jaar oud. Vlakbij vind je Het Park van de Prehistorie.  Andere bijzondere grotten: grot van Bedeilhac, grotte-de-la-vache, Cabrespine en Lombrive.

Grot van Maz d'Azil

 

CANAL DU MIDI
Schaduwrijke platanen, romantische sluisjes, een rustgevende sfeer: het Canal du Midi is een van de hoogtepunten van Zuidwest Frankrijk. Samen met het Canal du Garonne verbindt het de Middellandse Zee met de Atlantische Oceaan. Het in de zeventiende eeuw voltooide kanaal heeft een lengte van bijna 250 kilometer en loopt van Toulouse naar Sète, waarbij het heel wat mooie plekjes aandoet. Je kunt het kanaal onder meer te voet, per fiets of natuurlijk per boot verkennen.

 

Canal du Midi